Der findes mange forskellige filtenåle, og det kan være svært at finde ud af hvilken , der er bedst at bruge.

For at rette lidt op på det, vil jeg her fortælle noget generelt om filtenåle samt gennemgå FILTESTEDETS forskellige filtenåle.

Generelt kan der siges, at jo grovere filtenålen er, jo større modhagere har den og jo grovere uld er den beregnet til. En grov filtenål kan også bruges til at starte et arbejde, for at det skal gå stærkt, men den vil lave nogle store huller.
Hos FILTESTEDET har vi én grov filtenål, som har et langt arbejdsområde.

filtenaale trekantedeBillede af en fin, medium og grov filtenål. De har alle et langt arbejdsområde og så er tværsnittet trekantet.

 

 

Trekant tvaersnit

Tværsnit af en fin, medium, og grov filtenål.

 


 

 

 

 

En medium filtenål kan bruges til det meste. Den passer rigtig godt til de lidt grovere uldtyper som Tysk Bjergfårsuld, Norsk Uld C1 og Gotland/merinould.
Hos FILTESTEDET har vi 2 typer medium filtenåle. En medium med et langt  arbejdsområde og en Kort Medium med et kort arbejdsområde. Den lange er god, hvis det er store emner, man nålefilter og der skal arbejdes i dybden. Den korte er god til små emner og billeder/fladfiltning. Og så har den korte nål den fordel, at den IKKE KNÆKKER SÅ LET, fordi arbejdsområdet er kort. Derfor anbefaler vi den til børn.

StarnaaleBillede af filtenåle med et kort arbejdsområde. Øverst  en Cross star, så en Kort medium og nederst en Star filtenål.

 

 

Tri star

Tværsnit af en Kort Medium og Star (kort fin) filtenål

 

 

 

 

 

 

cross star tvaersnit

Tværsnit af en Cross Star filtenål.

 

 

 

 

 

En fin filtenål bruges til de fine uldtyper som f.eks. kartet supermerino og superfleece. Den er ligeledes velegnet til at gøre en overflade fin og til at placere detaljer.

Vores Cross star filtenål er særdeles fin med et meget yderligt arbejdsområde. Den er ligesom Star-filtenålen god til overflader, detaljer og den fine uld. Da den har 4 kanter er der flere modhagere, hvilket gør den mere effektiv.

NYT!

Som noget helt nyt har vi nu også fået en omvendt filtenål: Reverse. Arbejdsmæssigt svarer dem til en fin filtenål, men den trækker fibre med ud af emnet i stedet for at prikke det ind. Det kan f.eks. bruges til at lave en ulden overflade, og hvis der er brugt andre farver inderst, kan der laves en speciel effekt. Vi er spændte på at se hvor meget, den vil blive brugt.